loading

Service Categories: güneş enerjisi

Çatı Projesi

Çatı Tipi Güneş enerji kurulum aşamaları

Çatımıza kurduğumuz 6 KW kapasiteli solar enerji santralimizin yapım aşamalarını bu video makalemizde sizlerle paylaşıyor olacağım. Çatı Tipi Güneş enerji kurulum aşamaları en temel düzeyde şebeke bağlantılı güneş enerji santrali çatıdaki panelden başlayıp ,elektrik panosuna ve yanına monte edilen inverterlere kadar , aklımızda canlandırmamızı kolaylaştıracak bir video olmasını hedefledim. Güneş enerjisi santrali kurulum aşamaları ilk bakışta kolay görünebilir. Bu durum bizim için rehavet yaratmamalı zira sistemi sürekli izlemez ve kontrol altında tutmazsak, üretim kayıpları verimsiz çalışma ve hatta sistemin %50 %75 gibi oranlarla çalışması gibi senaryolar karşımıza çıkar… Neredeyse her videomuzda belirtmeye çalıştığımız gibi bu sistemde akü bulunmamaktadır. Bu sistemin depolamaya ihtiyacı yoktur . ( ilerde depolama hayatımızın değişmez bir parçası olacak ve her evde bu tarz depolama birimleri olacak ancak bunun için henüz fiyat/performans olarak erken olduğunu düşünüyorum . Tabi ki maddi durumu elverişli olan yatırımcılar için şimdiden geçiş yapılabilir..)

Çatı tipine göre malzeme seçimi

Güneş enerjisini kuracağımız çatı tiplerine göre farklı ekipmanlar vardır . Bizim çatımız sandviç panel olduğundan dolayı kurulumun nispeten daha kolay olduğunu söyleyebilirim. Farklı çatı tiplerinde örneğin trapez sac veya membran çatılarda değişik montaj ekipmanları kullanılabilir.

Biz çatımızda alüminyum profil kullandık . Bazen galvaniz sac da tercih edilebilmektedir. Özel kanallı yapısı sayesinde, panelleri üzerine yerleştirdik ve tutucu parçalar kanal içine girerek panel ile alüminyum profil arasında sağlam bir bağ oluşturdu. Dışardan basit gibi görünse de doğru bir şekilde sıkılmayan veya kenar tutacaklarının panelin çerçevesine tam oturtulmadan sıkılmaya çalışılması, başta rüzgar olmak üzere doğa şartlarında sorunlara neden olabilir.

 

Ges elektrik panosu ve çift yönlü sayacın önemi

Güneş Enerji Santrali elektrik panosu ve içerisinde olması gereken şalt malzemeler ve özellikle çift yönlü sayaç , şebeke bağlantılı sistemlerin olmazsa olmazıdır. Çift yönlü sayaç koymazsak ne olur ? güneş enerji santralinin üretim fazlası enerjisi şebekeye doğru akacaktır. Ve sizin standart tek yönlü sayacınız enerjinin hangi yönden geçtiğine bakmadan saymaya devam edecektir. Yani faturanız 100 TL den 150 TL ye kolaylıkla çıkabilir. Bu örneklerle bir çok kez karşılaştığım için uyarmayı bir görev sayıyorum kendime.. aman dikkat ..

Panomuzun içerisinde ayrıca koruma ekipmanlarınında yasal olarak bulunması gerekir örneğin sigorta, kaçak akım rölesi , parafudr ,şalter gibi… böylece elektriksel olarak olabildiğince sağlam ve güvenilir bir yapı inşa etmiş oluruz.

Solar Kablo ve konnektör çok önemli

Güneş enerjisi konusunda belki de hafife alınan , “ne olacak canım kablo işte” denilen bir bakış açısı , sizin problem çözmek için çatıya bir çok kez çıkacağınız anlamına gelebilir. Güneş enerjisinden elde edilen tüm enerjiyi taşıyan ve panel ile çatı arasında kalmasından dolayı ciddi sıcaklıklara maruz kalan solar kablonuzun çok kaliteli olmasına özen göstermenizi öneririm…

 

Konnektör konusuda aynı şekilde, “birbirine ek yaparız ne olacak ki “ diye düşünürseniz . inverterinizi çoğu zaman hata mesajı veriyor olarak görebilirsiniz. Şekil olarak birbirine benzemek ile birlikte , mc4 olarak adlandırılan bu parçaların su geçirmez olması ve iki kabloyu birbirine “ek yokmuş gibi “ bağlayabiliyor olması kesinlikle çok önemlidir.

Sonuç

Basit görünen güneş enerji santrali sistemleri, dikkat edilmediğinde sizleri zarara uğratabilir. Çatı tipi güneş enerji santrali kurulum aşamaları göz önünde bulundurulduğunda , şimdilik aküsüz ve kendi ihtiyacımızı karşılamak odaklı sistemler kurmak , yatırım maliyetimizi en kısa sürede geri kazanmamızı sağlayacaktır.

Finansman Destekleri

GES Kredisi Nedir?

Ges kredisigüneş enerji sistemleri kredisi olarak da bilinen bankaların tüketicilere, KOBİ’lere kendi enerjilerini üretmeleri için verdikleri kredi türüdür. Bildiğiniz gibi günümüzde hanelerin, firmaların enerji tüketimleri her yıl artmaktadır. Artan enerji ihtiyacı Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için de önemli bir maliyet taşımaktadır. Doğal kaynakların, petrol, kömür, doğal gaz gibi mineral ve gazların kıt olması malların fiyatlarının sürekli artmasına neden olur. Bu artış bizim gibi ülkelerde de maliyetleri yükseltmektedir. Elektrik tüketim maliyetlerinin artması, hane halklarını ve küçük ve orta boyda işletmeleri kendi enerjilerini üretmeye yönelttiğinden bankalar Ges kredisi ile bu ihtiyaca fon sağlamaktadır. Makalede Ges kredisi veren bankalar ile bilgiler de yer almaktadır.

Güneş, Güneş sistemi içindeki gezegenler özellikle canlı yaşamının olduğu dünyamız için neredeyse sonsuz bir enerji kaynağı sağlamaktadır. Fizik ve kimyacıların yaptıkları çalışmaya göre en azından 4 milyar yıl daha dünyamıza enerji sağlamaya devam edecektir. Teknolojinin gelişmesi ile güneş enerjisinden faydalanmak üzere birçok yenilik ve icat ortaya çıkmaktadır. Yıllardır Güneş ışınlarının daha dik açıyla geldiği şehirlerde birçok hane halkı sıcak su ihtiyacını güneş panelleri ile sağlamaktadır. Güneş ışınlarını, elektrik enerjisine çeviren güneş enerji sistemleri sayesinde artık hanelerin, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin kendi elektriklerini üretmenin de önü açılmıştır.

Güneş Enerjisi Miktarı Ne Kadar?

Türkiye Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı da vatandaşları kendi enerjilerini kendileri üretme ve fazlasını devlete satma konusunda teşvikler sunmaya başlamıştır. GES kredisi de bu çerçevede devletin desteklediği kredilerden bir tanesidir. Yazımızın geri kalanında Güneş enerjisi sistemleri hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Ayrıca bununla ilgili yatırım yapmak isteyenler için de GES kredisi veren bankalar hakkında detaylı bilgiler sunacağız.

Enerji Bakanlığı’nın Türkiye genelinde yaptırdığı bir çalışmada Türkiye’nin potansiyel güneş enerjisi ile bilgiler toplanmıştır. Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlasına göre, Türkiye’de yıllık güneşlenme süresi 2.741 saat olup ortalama olarak günlük 7,5 saate denk gelmektedir. Bu güneşlenme süresi ile elde edilebilecek güneş enerjisi ise yıllık 1.527 kWh/m² günlük ise 4,18 kWh/m² olarak tespit edilmiştir.

Güneş Enerjisi Sistemleri Çeşitleri

Güneşi çeşitli enerji biçimlerine dönüştürmek için birçok farklı yaklaşım bulunmaktadır. Güneş panelleri ile doğrudan ev ve iş yerleri için suyun ısıtılması sağlanabilmektedir. Gelişen teknoloji ile birlikte güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi için de birçok teknoloji bulunmaktadır. Buna rağmen en çok kullanılan iki farklı teknolojiden bahsedilebilir. Bunlar güneş hücreleri yardımıyla elektrik enerjisi üretimi ile Isıl Güneş Teknolojileri ve Odaklanmış Güneş Enerjisi (Concentrated Solar Power) yaklaşımıdır.

Güneş Hücreleri Teknolojisi Nedir?

Fotovoltatik güneşten elektrik üretme sistemi olarak tanımlanan bu yöntemde, yarı iletken maddelerden imal edilmiş olan güneş hücreleri, güneş ışığını endirekt şekilde elektrik enerjisine çevirmektedir.

Isıl Güneş Teknolojileri ve Odaklanmış Güneş Enerjisi Nedir?

Bu teknolojide, güneş enerjisinden önce ısı elde edilir. Bu ısı, suyun ısıtılması ve tribünler yardımıyla ya da doğrudan elektrik enerjisi şeklinde kullanılabilir.

Kimler Güneş Enerji Sistemleri Kurabilir?

Bu konuda birçok farklı örnek verilebilir. Mülkiyet hakkı ile ilgili sorun yaşanmadığı sürece ve tüm yasal izinlere sahiplik sağlanmış işe güneş enerji sistemleri ile kendi elektrik enerjinizi üretebilirsiniz. Ayrıca ürettiğiniz fazla elektriği de devletin sunduğu alım garantisi ile sisteme satabilirsiniz.

Enerji Bakanlığına bağlı EPDK’nın hazırladığı sıkça sorulan sorular kısmında bununla ilgili daha detaylı bilgi bulmak mümkündür.

Apartman çatısında güneş enerji sistemi kurabilir miyiz? Bunun için Ges kredisi alabilir miyiz? GES Santrali kurmak karlı mıdır?

Aralarında bir kişiyi yetkilendirmiş bir apartman düşünelim. 16 daireli bu apartmanda tüm apartman sakinleri, bir kişiye bu konuda noterden vekalet vermiş olsun. Apartmanın çatı alanı ise 600 m2 olsun. Yapılan hesaplamarda bu apartmanın güneşe bakan yönü 300m2 dolaylı yerler ile beraber de 350 m2 olsun. Apartman güneş hücreleri ile elektrik üretmek istesin. Burada 1 kW fotovoltatik güneş enerji sistemleri için 7 m2 gerektiğinden apartman çatısında 350/7= 50 kW/saat kurulu güce ulaşabilecek bir elektrik üretim tesisi kurulabilir. Ortalama güneşlenme süresini 7 saat alırsak bu apartman günde 350 Kw üretir. Apartman kendi tüketimini buradan karşılasın. Her bir evin günde 10 kW/saat elektrik tükettiğini varsayalım. 16 daire günde 160 kW elektrik tüketir.

Üretim 350 kW ve Tüketim 160 kW ise geriye 190 kW elektrik enerjisi fazlası oluşur. İşte bu miktarı devletin sunduğu alım garantisi ile devlete satabilirsiniz.

Ges Kredisi Veren Bankalar

Enerji Bakanlığının, Avrupa Birliği’nin ve Dünya Bankası’nın son zamanlarda yoğun şekilde desteklediği güneş enerjisinden elektrik elde edilmesine yönelik yatırımlar için bankalar Ges Kredisi sağlamaktadır. Ges kredisi veren bankalar haneler ve kobiler için ayrı ayrı imkanlar sunabilmektedir.

Garanti Bankası Ges Kredisi

Garanti Bankası, büyük enerji üreticilerinin yanı sıra tesis kurulumu 1MW altında olan, lisanssız elektrik üretim projeleri ve tesis kurulumu için finansman desteği sunmaktadır. Güneş Enerjisi Kredisi olarak da bilinen Garanti Bankası Ges Kredisi ile 2 yıla varan şekilde geri ödemesiz kredi imkanı sunulmaktadır.

Kredi Şartları

  • En az bir elektrik aboneliği bulunan ve güneş enerjisinden 1 Megawatt ve altında lisanssız elektrik üretmek isteyen gerçek veya tüzel kişile başvurabilir.
  • Kredi kullanabilmeniz için, elektrik şebeke işletmecisiyle Bağlantı Anlaşması imzalanmış olmalıdır.
  • 2 yıla varan şekilde geri ödemesiz bir plan sunulabilmektedir.
  • KOBİ’ler ve sabit gelirli kişiler için nakit akışlarına uygun şekilde kredi vadelendirilmesi yapılır.
  • Kredi Türk Lirası cinsinden veya Dolar cinsinden olabilmektedir.
  • Tüketiminiz 1 Mw altında ise kalan üretiminizi yasal düzenleme ile devlete satarak kredi ödemelerinizde de destek alabilirsiniz. Yasalara göre 10 yıl satın alım garantisi mevcuttur.
  • Ges kredisi veren bankalar arasında daha yüksek MW üretimine destek veren diğer bir banka ise İş Bankası’dır.

İş Bankası Lisanssız Elektrik Üretim Kredisi

İş Bankası’nın sunduğu Ges kredisi: Ges kredisi veren bankalar listesinde yer alan bu kredide İş Bankası Lisanssız Elektrik Üretim Kredisi olarak verilmektedir. Kurulu gücü 5 Mega watt ve altında olan her türlü yenilenebilir enerji kaynağına dayanan elektrik üretimi için finansman desteği sunmaktadır. Bu kaynaklar arasında rüzgar, güneş enerjisi ve diğer yenilebilir enerji kaynaklarının tümü sayılabilmektedir. İş Bankası bu sayede ülke ekonomisine destek olmaya çalışırken çevre dostu yatırımlar ile çevre kirliliğinin önüne geçilmesine de katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. İş’te Güneş kredisi olarak da anılmaktadır.

İş Bankası Ges Kredisi Şartları

  • Lisanssız Elektrik Üretim Kredisi için dilerseniz ilk yıl ödeme yapmayabilirsiniz. Bu süre maksimum 12 aydır.
  • İhtiyaç kredilerinden farklı olarak 10 yıla kadar vadeli kredi kullanma imkanı sunulmaktadır.
  • Kredi Türk Lirası veya Dolar cinsinden sunulabilmektedir.
  • Elektrik abonesi olduğunuzu gösterir belge, bağlantı anlaşması ve tesisin sigorta edildiğine dair belgenin ibrazı zorunludur.

Güneş Enerjisi

Yeryüzündeki en temiz enerji kaynaklarından biri olan Güneş enerjisinde herhangi bir zararlı gaz salınımı yoktur ve yenilenebilir enerji kaynaklarından en temiz, en güvenilir kaynaklardan biridir.

Türkiye güneş enerjisi bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Günümüzde tüm dünya da olduğu gibi ülkemizde de nüfus artışı ve ağır sanayileşme sebebiyle yenilenebilir enerji ihtiyacı büyük oranda artış göstermiştir.

Çünkü doğalgaz ve petrol kaynakları yüzyıllardır kullanıldığı ve tükenmek üzere olduğu için özellikle petrol ürünlerine sahip olmayan ülkelerde enerji ihtiyacına cevap vermek sıkıntılı bir durum oluşturmaktadır.

Bu nedenle, daha temiz ve daha az maliyetli olan yenilebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisine yönelmek bu sıkıntının giderilmesine katkı sağlamaktadır.

Tüm dünyada güneş enerjisinden elektrik üretiminin oranı artış göstermiş boş tarla ve arazilere güneş enerjisinden elektrik üreten paneller yerleştirilerek elektrik enerjisi elde edilmektedir.

Elektrik enerjisini güneş enerjisinden elde etme yöntemine “solar panel sistemi” veya “güneş paneli sistemi” denilmektedir.

 

Peki bu sistem nasıl kuruluyor? Nasıl güneş enerjisini elektriğe çeviriyor?

Temel olarak güneşten gelen fotonların taşıdığı enerji güneş panellerinin bunu toplaması ve sonrasında ısı veya elektrik enerjisine çevirerek gerçekleşmektedir.

Şöyle ki: güneş ışınlarında bulunan fotonların güneş piline çarpması ile birlikte, elektronlar panel yüzeyine çekilerek güneş panelinin en üst ve en alt katmanları arasında voltaj oluşturmaktadır.

Panelin üstü ve altında bulunan elektrik devresi de elektrik teçhizatına bir güç akışı sağlar. Örneğin bir binaya elektrik enerjisi sağlamak için binanın büyüklüğüne ve tüketici sayısına göre, güneş paneli takılarak elektrik enerjisi karşılanabilmektedir.

Burada herkesin merak ettiği enerjiyi sağlayan yani güneş ışınlarını elektrik haline çeviren güneş pilleri dediğimiz “fotovoltaik” hücreler gerçekleştirmektedir.

Güneş enerjisi panellerinin bileşenleri, inverter, panel taşıyıcı sistem ve BOS diye kısaltılan (Balance of System) oluşturmaktadır.

İnverterlerin buradaki görevi de hayatidir. Çünkü güneş panellerinden gelen doğru akım elektriği alternatif akıma çevirerek şebekelerin kullanabileceği duruma getirmektedir. Alt yapısında AG – OG kablo, konnektör, paralelleme panoları, şalt ekipmanları, alçak gerilim pano ve salt, trafo postası, orta / yüksek gerilim pano ve salt, inşaat işleri, tel çitler, aydınlatma, kamera sistemleri ile güneş enerjisi kullanılabilir enerji haline getirilmektedir.