Çatı Tipi Güneş enerji kurulum aşamaları
Çatı tipine göre malzeme seçimi
Güneş enerjisini kuracağımız çatı tiplerine göre farklı ekipmanlar vardır . Bizim çatımız sandviç panel olduğundan dolayı kurulumun nispeten daha kolay olduğunu söyleyebilirim. Farklı çatı tiplerinde örneğin trapez sac veya membran çatılarda değişik montaj ekipmanları kullanılabilir.
Biz çatımızda alüminyum profil kullandık . Bazen galvaniz sac da tercih edilebilmektedir. Özel kanallı yapısı sayesinde, panelleri üzerine yerleştirdik ve tutucu parçalar kanal içine girerek panel ile alüminyum profil arasında sağlam bir bağ oluşturdu. Dışardan basit gibi görünse de doğru bir şekilde sıkılmayan veya kenar tutacaklarının panelin çerçevesine tam oturtulmadan sıkılmaya çalışılması, başta rüzgar olmak üzere doğa şartlarında sorunlara neden olabilir.
Ges elektrik panosu ve çift yönlü sayacın önemi
Güneş Enerji Santrali elektrik panosu ve içerisinde olması gereken şalt malzemeler ve özellikle çift yönlü sayaç , şebeke bağlantılı sistemlerin olmazsa olmazıdır. Çift yönlü sayaç koymazsak ne olur ? güneş enerji santralinin üretim fazlası enerjisi şebekeye doğru akacaktır. Ve sizin standart tek yönlü sayacınız enerjinin hangi yönden geçtiğine bakmadan saymaya devam edecektir. Yani faturanız 100 TL den 150 TL ye kolaylıkla çıkabilir. Bu örneklerle bir çok kez karşılaştığım için uyarmayı bir görev sayıyorum kendime.. aman dikkat ..
Panomuzun içerisinde ayrıca koruma ekipmanlarınında yasal olarak bulunması gerekir örneğin sigorta, kaçak akım rölesi , parafudr ,şalter gibi… böylece elektriksel olarak olabildiğince sağlam ve güvenilir bir yapı inşa etmiş oluruz.
Solar Kablo ve konnektör çok önemli
Güneş enerjisi konusunda belki de hafife alınan , “ne olacak canım kablo işte” denilen bir bakış açısı , sizin problem çözmek için çatıya bir çok kez çıkacağınız anlamına gelebilir. Güneş enerjisinden elde edilen tüm enerjiyi taşıyan ve panel ile çatı arasında kalmasından dolayı ciddi sıcaklıklara maruz kalan solar kablonuzun çok kaliteli olmasına özen göstermenizi öneririm…
Konnektör konusuda aynı şekilde, “birbirine ek yaparız ne olacak ki “ diye düşünürseniz . inverterinizi çoğu zaman hata mesajı veriyor olarak görebilirsiniz. Şekil olarak birbirine benzemek ile birlikte , mc4 olarak adlandırılan bu parçaların su geçirmez olması ve iki kabloyu birbirine “ek yokmuş gibi “ bağlayabiliyor olması kesinlikle çok önemlidir.
Sonuç
Basit görünen güneş enerji santrali sistemleri, dikkat edilmediğinde sizleri zarara uğratabilir. Çatı tipi güneş enerji santrali kurulum aşamaları göz önünde bulundurulduğunda , şimdilik aküsüz ve kendi ihtiyacımızı karşılamak odaklı sistemler kurmak , yatırım maliyetimizi en kısa sürede geri kazanmamızı sağlayacaktır.